Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Geen diclofenac bij hart- en vaatziekten

door IDé-redactie - Redactioneel - 16-08-2013

Het gebruik van de pijnstiller diclofenac is risicovol voor mensen met hart- en vaatziekten, dus ook voor mensen met vasculaire dementie en mensen die een beroerte hebben gehad. Na een Europese herbeoordeling adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) daarom dat alle diclofenac-bevattende medicijnen niet meer aan deze groep worden voorgeschreven.

Diclofenac wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op arteriële trombose, een verstopping van een slagader, waardoor de doorbloeding naar belangrijke delen van het lichaam kan stremmen of zelfs helemaal wegvallen.

Patiënten met hartzwakte, doorbloedingsproblemen of die een beroerte hebben doorgemaakt mogen diclofenac daarom niet meer gebruiken. Hun behandeling moet opnieuw door hun arts worden beoordeeld. Bij mensen die belangrijke risicofactoren hebben voor hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte en roken) mag de behandeling met diclofenac alleen na zorgvuldige afweging worden gestart. Het medicijn moet zo kort mogelijk en in zo laag mogelijke werkzame dosering worden voorgeschreven.

Diclofenac wordt gebruikt als pijnstiller en als ontstekingsremmer, voornamelijk bij pijnlijke aandoeningen zoals artritis. Diclofenac behoort tot de groep van pijnstillers die bekend staan onder de naam NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drug). De bijwerkingen van deze groep medicijnen waren al eerder reden voor het advies om het gebruik ervan zo kort mogelijk te houden en in zo laag mogelijke doses.

De nieuwe risico-informatie over diclofenac is inmiddels gestuurd naar alle huisartsen, reumatologen, internisten, (ziekenhuis)apothekers en orthopeden.

Bron: CBG