Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Verzorgend wassen vaak fijner

Door: IDé Redactie - Redactioneel - 29-08-2012

Wassen zonder douche, zeep, handdoek of waskom, dat is 'verzorgend wassen'. Bij verzorgend wassen worden wegwerpwashandjes gebruikt die geïmpregneerd zijn met een speciale vloeistof. Afdrogen is niet meer nodig en de huid wordt goed verzorgd. Het verzorgend wassen is sneller en minder belastend en huidirritaties verminderen.

Onderzoek naar verzorgend wassen in thuissituatie

 Recentelijk deed thuiszorgorganisatie Icare, gefinancierd door ZonMw, onderzoek naar het verzorgend wassen in verschillende thuissituaties. De resultaten laten zien dat verzorgend wassen vooral geschikt is voor mensen die niet meer (regelmatig) kunnen douchen, die pijnklachten hebben en/of zeer vermoeid zijn. Tevens is een tijdsbesparing van ruim 9 minuten gemeten; bijna 40% op een wasbeurt. De cliënten en/of mantelzorgers houden meer energie over om zelf weer wat meer (zorg) te doen. De zelfredzaamheid wordt er groter door.

In zorginstellingen wordt verzorgend wassen al langer toegepast, het is nu voor het eerst dat het zo uitgebreid getest is in de thuiszorg.

Lotiondoekjes worden ook ingezet om tijd te besparen, ook als de betrokkene zelf houdt van douchen of aan de kraan wassen met water en zeep. Lees de commentaren.

Bron: ZonMw / Icare
Foto: Helene Souza / pixelio.de