Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Lijst risicovolle medicatie voor thuiszorg en zorginstellingen

Door: TvV Online - Ingezonden - 19-04-2012

De dubbelcheck van de medicatie is een vereiste van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Toch blijkt er in de praktijk nog veel fout gaat en is niet altijd duidelijk welke medicatie als risicovol geldt. Daarom heeft de Taskforce Medicatieveiligheid een speciale medicatielijst opgesteld.

Insulines
Op de lijst staan geneesmiddelen met een nauwe therapeutische breedte, orale oncolytica en insulines. Stofnamen die op de lijst te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld: acenocoumarol, amiodaron, carbamazepine, ciclosporine, digoxine, fenobarbital, fenprocoumon, fenytoine, insuline, lidocaine en valproinezuur.

Nieuwe geneesmiddelen
De Taskforce Medicatieveiligheid hoopt dat verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg de lijst gaan gebruiken om duidelijke afspraken te maken over risicovolle medicatie. Het komende jaar moet blijken of de lijst in de praktijk werkbaar is en of de inhoud ‘klopt'. Daarom zal de lijst voortdurend worden aangepast en uitgebreid, ook omdat er regelmatig nieuwe geneesmiddelen op de markt komen. Apothekersorganisatie de KNMP gaat de lijst onderhouden.

Brochure medicatieveiligheid
Naast de medicatielijst is er ook een serie brochures voor verschillende groepen zorgverleners opgesteld met daarin de veiligheidsprincipes wat betreft medicatie. Er wordt per partij uitgelegd wat de taken en verantwoordelijkheden zijn.

Taksforce Medicatieveiligheid
De Taskforce Medicatieveiligheid is opgericht nadat uit onderzoek van de IGZ bleek dat de medicatieveiligheid in de langdurige zorg en zorg thuis onvoldoende was. Dit werd vooral veroorzaakt door handgeschreven toedien- of aftekenlijsten of door handmatig bijwerken van de geprinte toedienlijsten bij een wijziging in de medicatie.

Lijst risicovolle medicatie

Dit artikel werd integraal overgenomen van TvV Online.

Foto © Dr. Klaus-Uwe Gerhardt / pixelio.de