Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Met de Natuurkoffer naar het verpleeghuis

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 28-11-2011

In contact blijven met de natuur, ook als je niet meer buiten kunt komen. Dat was het idee van Jan Westera, die de Natuurkoffer bedacht. In de herfst wordt de koffer gevuld met kastanjes, bladeren, schors, mos en nog veel meer. Als mensen zien, ruiken, voelen en horen wat er uit de koffer tevoorschijn komt, komen de herinneringen en gesprekken vaak vanzelf!

Jan is vrijwilliger bij de IVN Natuur- en milieueducatie en vertelt over de koffer. Naast wat hij zelf voorafgaand aan zijn bezoeken in het verpleeghuis in de natuur verzamelt, neemt hij ook foto's en filmpjes mee. De inhoud van de Natuurkoffer onderzoekt hij tijdens een bezoek samen met de verpleeghuisbewoners. Daarbij vertelt hij herkenbare anekdotes, bijvoorbeeld over hoe je vroeger van het dopje van een eikeltje een fluitje maakte.
Er zijn koffers rond verschillende thema's, deze kunnen ook gehuurd worden via de IVN in Zwolle.

Voor het radioprogramma 'Vroege Vogels' werd Jan over de Natuurkoffer geïnterviewd en werden er opnames gemaakt tijdens één van zijn bezoeken. U kunt de uitzending hieronder terugluisten:Hieronder een kort filmpje over Jan Westera en de Natuurkoffer, gemaakt bij bovenstaande uitzending van Vroege Vogels:

Deel deze pagina