Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Bij dementie je oude buurtje virtueel fietsend bezoeken

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 07-11-2011

Artikel naar aanleiding van 'Een virtueel lekke fietsband' uit: Dagblad de Limburger d.d. 26/7/2011:

Hoe werkt DiFetsen?
Stichting BOZ (mede-ontwikkelaar DiFiets) beschrijft de werking: "Met een sensor in de broekzak, neemt een gebruikers plaats op een willekeurige hometrainer. De trapbeweging wordt opgevangen door de sensor en draadloos naar een computer overgebracht. In de PC wordt het signaal gefilterd en omgezet in de aansturing van een videoplayer. Met de snelheid van fietsen wordt de snelheid van de af te spelen fietsvideo bepaald. Het bijbehorende beeldscherm staat op een console voor de hometrainer."

Michel Bleijlevens, projectleider innovatief bewegen bij Sevagram vertelt: "Voorheen fietsten mensen op de hometrainer en keken ze tegen een witte muur. Dat is dodelijk saai. Nu worden ze gestimuleerd om ook de volgende straat te willen zien, om de route af te maken. Uiteindelijk fietsen ze twintig minuten in plaats van tien." Lees voor gebruikerservaringen bovengenoemd artikel in Dagblad de Limburger. 

Meer informatie
De Di-Fiets staat nu in totaal zes zorginstellingen en er zijn twaalf vaste fietsroutes beschikbaar. Daarnaast kan met behulp van Google Streetview elke willekeurige omgeving opgeroepen worden (mits daar voldoende beeldmateriaal beschikbaar van is). Het scherm van de DiFiets kan in hoogte versteld worden zodat zowel vanaf een hometrainer gefietst kan worden alsook vanuit een (rol-)stoel, m.b.v. losse trappers. DiFiets wordt dit jaar nog doorontwikkeld en wordt in 2012 landelijk op de markt gebracht.

Bron: Dagblad de Limburger en Stichting BOZ (Bewegingsplezier voor Ouderen en chronisch Zieken)

Foto © Sunnavk @ MorgueFile.com

Deel deze pagina

Toon alle gerelateerde artikelen