Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Alzheimer Experience: beleven hoe het is om dementie te hebben

- geactualiseeerd 12 december 2022 - Redactioneel - 09-06-2011

In 2011 werd onder de titel ‘Alzheimer Experience’ een serie interactieve films gemaakt door Anne-Mei The in samenwerking met Alzheimer Nederland en met steun van Stichting Doen en VriendenLoterij. Deze films zijn online niet meer beschikbaar. Zoekt u een alternatief? De film ‘'Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader', van journaliste Stella Braam, auteur van het gelijknamige boek en mede-oprichter van IDé.  

Film 'Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader'

In een half uur tijd ervaart de kijker wat het betekent om dementie te hebben. In deze ontroerende en meeslepende film - een kunstzinnige compilatie van foto’s, muziek, en tekst – reis je door de wondere wereld van dementie. Je hoort en ziet Stella’s vader, de oud-psycholoog René van Neer. Hij maakt duidelijk in wat voor chaos hij is beland. Hoe hij de verhuizing naar het verpleeghuis beleeft, zijn lege dagen, en hoe hij soms bang en boos wordt. En hij geeft ook bespiegelingen: ‘Dementie is persoonsgebonden; het heeft de vorm die de persoon eraan gegeven heeft. Dus ook allerlei goeie dingen zitten erin’, antwoordt René op de vraag van zijn dochter wat de dementie voor hem betekent. In deze antwoorden en de volzinnen die hij nog steeds maakt, zie je de hoogbegaafdheid die hem nog steeds kenmerkt. 

De film is intussen te zien op het YouTube-kanaal van IDé

        

 

Boek

In ‘Ik heb Alzheimer’, laat Stella Braam het leven van haar vader zien, in de fase van zijn dementie. Indringend, maar positief en soms ook met humor. En in een vlotte schrijfstijl. Het was het eerste Nederlandstalige boek dat dementie weergaf vanuit de belevingswereld van de persoon zelf. Het was baanbrekend en werd een bestseller. Later volgden vertalingen in het Duits en Chinees, en verscheen het in Estland en Litouwen. Het boek is nog altijd actueel en te koop in een eigentijdse versie: ‘Ik heb Alzheimer. Het verhaal van mijn vader in deze tijd’.