Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Gezonder, smakelijker en gezelliger eten

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 05-05-2011

Verser, smakelijker en gezelliger eten
Een op de vijf bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen is ondervoed. Dat kan veranderen door gezonder, smakelijker en gezelliger eten! En dat hoeft nauwelijks duurder te zijn, zo laten praktijkvoorbeelden zien. Bovendien bespaart het gezondheidsproblemen en extra zorg.

Verpleeghuis Naarderheem
In Naarderheem serveert men tegenwoordig weer verse maaltijden, met seizoensgroenten en 40% biologisch. Vanuit een ambachtelijke keuken en in een gezellig restaurant dat van 9.00 tot 20.00 uur open is en ontmoetingsplek is voor cliënten, hun bezoek en senioren uit de wijk.

De prijs? ‘Die is € 6,25 all-inn’, vertelt directeur Marco Wisse, ‘dus inclusief alle bijbehorende kosten, zoals  de salarissen van de koks, de afschrijving van de apparatuur etc.’ Dat is niet of nauwelijks duurder dan de koelversmaaltijden die alleen al qua inkoop tussen de € 3 en € 3,50 kosten, daar moeten de andere kosten nog bij opgeteld worden, zoals voor verwarmen, distributie etc.’ De winst: gezondere en blijere bewoners en personeel!

De winst van goed eten
Noémi van Nie van de Universiteit van Maastricht deed onderzoek naar voeding en ondervoeding bij ouderen: ‘Ouderen gaan vaak minder eten na ziekte of na verlies van hun partner. En ze proeven en ruiken minder goed. In een gezellige sfeer met anderen eten is goed voor de eetlust van ouderen, zo bleek uit ons onderzoek."

"Ondervoeding leidt tot gezondheidsproblemen. Wonden helen minder snel omdat voor een goede genezing eiwitten nodig zijn. Eiwitten en andere voedingsmiddelen zijn niet voldoende aanwezig in kant- en klaar maaltijden’. Daarbij neemt bij ondervoeding het risico op vallen en botbreuken toe: ‘ouderen vallen makkelijker omdat ze duizelig zijn vanwege hun ondervoeding.'

Máxima Medisch Centrum
In dit ziekenhuis zag men dat bedlegerige patiënten veel beter gingen eten met een nieuw systeem. Voorheen belandde 42% van de maaltijden in de prullenbak, tegenwoordig is dat nog maar 2.2%
Een cateraar levert tegenwoordig losse maaltijdelementen, deze worden door deskundige voedingsassistenten aan de patiënten geserveerd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van speciale maaltijdwagens waarin de elementen onafhankelijk van elkaar verwarmd kunnen worden. De maaltijden worden aan het bed - en naar wens van de patiënt – samengesteld, geportioneerd en op een aantrekkelijke manier opgediend.

Joost Snels van de Wageningen Universiteit onderzocht het nieuwe maaltijdensysteem: ‘Ruiken en zien van eten blijkt meer patiënten te verleiden om iets te eten. Ook is het belangrijk dat ze zelf mogen bepalen hoeveel er wordt opgeschept. “Ernstig zieke mensen die volgens de assistenten voorheen hun bord altijd onaangeroerd lieten staan, nemen nu toch een kleine portie”.

Het maaltijdconcept blijkt niet alleen positieve effecten te hebben op het gebied van voedselverspilling en beleving. Ook financieel zijn er resultaten geboekt. De facilitaire kosten zijn gedaald en er wordt op de maaltijden bespaard.

Kent u ook voorbeelden?
Kent u in de zorg een ander succesvol systeem waardoor mensen beter en gezonder gaan eten? Warme maaltijd, ontbijt, lunch of tussendoortjes?
Laat ze ons weten zodat anderen ervan kunnen leren! .

Bronnen: gezond24.nl (niet meer beschikbaar); zorgvisie.nl; vhvg.nl en mmc.nl
(Klik op de links om meer te lezen!)

Kijk hieronder het filmpje Uitgesproken van de VARA; 'Meer verse maaltijden voor bejaarden'


Toon alle gerelateerde artikelen