Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Boekrecensie: dementie en verstandelijke handicap

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 12-07-2010

Dementie wordt bij mensen met een verstandelijke handicap niet altijd herkend. Hoe doe je dat? En hoe ga je met de dementie om? Het boekje Veroudering, dementie, rouw en verlies; Respectvol omgaan met mensen met een verstandelijke handicap geeft hierover relevante informatie.

Niet alleen voor studenten
Het boekje is in eerste plaats een studieboek voor professionele zorgverleners, maar is ook goed toegankelijk voor niet-professionals, zoals familie en vrijwilligers.

Goede voorbeelden
Aan de hand van casussen wordt uitgelegd wat dementie inhoudt, hoe je het kunt herkennen en hoe je er mee om kunt gaan. Een sterk punt van dit boekje is dat het  ook voorbeelden geeft van symptomen waarbij aan dementie gedacht kan worden, maar die ook andere oorzaken kunnen hebben. Tijdelijke verwardheid bijvoorbeeld als gevolg van medicijnvergiftiging.

Respectvol en Methodisch begeleiden
De methode Respectvol en Methodisch begeleiden staat in het boekje centraal. Deze methode leert je hoe je individuele en vraaggestuurde ondersteuning kunt geven. Dit doe je door je in te leven in de ander en (wisselende) wensen en behoeften te accepteren en te respecteren.

Meer informatie
Het boekje is een eenvoudige uitgave van 80 pagina’s, met bijbehorende DVD. De DVD geeft een kijkje in de praktijk van het zorgen voor mensen met dementie en een verstandelijke handicap.

Bestellen kan bij de uitgever Kavanah, kosten €15,50 (incl. DVD).

Deel deze pagina