Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Oudere met dementie beter af op zorgboerderij

Bron: Het Parool - Redactioneel - 09-12-2009

Ouderen met dementie zijn wat lichamelijke conditie betreft beter uit op een zorgboerderij dan in de reguliere dagbehandeling. De boerderijen zijn vooral beter in staat om de voedsel- en vochtinname van de ouderen te stimuleren. En dat is belangrijk, vindt onderzoekster Simone de Bruin, omdat mensen met dementie vaak kampen met uitdroging, gewichtsverlies en ondervoeding.

De Bruin verrichtte aan de Wageningen Universiteit promotieonderzoek naar de vraag of zorgboerderijen meerwaarde hebben voor de gezondheid van ouderen met dementie, in vergelijking met reguliere instellingen. Het aantal zorgboerderijen is de laatste tien jaar sterk gegroeid, van 75 stuks in 1998 tot 944 vorig jaar. Op zorgboederijen kunnen ouderen met dementie allerlei activiteiten ondernemen, zoals tuinieren, dieren verzorgen en koken.

Volgens de Bruin zijn de boerderijen niet effectiever dan de reguliere zorg als het gaat om geestelijk functioneren, emotioneel welbevinden en het voorkomen van gedragsproblemen. Het viel op dat de zorgboerderijen meer mannelijke patiënten hebben dan gewone zorginstellingen waar juist meer vrouwen zijn. Veel van de mannen hebben thuis nog een partner die met de dagverzorging op de boerderij wordt ontlast.

Bron: Het Parool

Deel deze pagina