Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Zorg op afstand thuis in de nacht?

Ervaringen en meningen - 16-03-2022

Nachtelijke onrust(Bijgewerkt op 13-4-2022)

Nu mensen met dementie steeds langer thuis willen of moeten blijven wonen, groeit de behoefte aan gespecialiseerde intensievere zorg thuis. Zorg op afstand in de nacht bijvoorbeeld. Steffi zoekt voor haar moeder een oplossing, maar die is nog moeilijk te vinden.

Haar moeder heeft gevorderde Alzheimer en woont alleen thuis, met een PGB. 's Nachts dwaalt ze soms door huis. Als ze uit bed komt zorgt een camera met bewegingssensor automatisch voor een signaal en een spreek/luisterverbinding. Hiermee kan Steffi haar moeder vanuit eigen huis terug naar bed geleiden. Maar intussen kan ze niet meer goed tegen de onderbroken nachten en zoekt ze een zorgcentrale die deze zorg op afstand van haar over kan nemen. Tot nu toe heeft ze die nog niet kunnen vinden. 

Uw tips en navraag leerde ons dat grote zorgcentrales wel nadenken over deze voorziening. 'Naast', het medisch servicecentrum van Sensire bijvoorbeeld. Ze hebben de mogelijkheid om met camera op vaste tijden (bijv. 3x) in de nacht op afstand bij cliënten binnen te kijken en hen te spreken. Indien nodig kunnen ze dan ook hulp van naasten of professionele zorgverleners inschakelen, net als bij alarmering. Dit doen ze voor cliënten uit het hele land, en ook voor mensen met een PGB. 

Maar voor de vraag van Steffi zijn ze nog niet klaar. Daarvoor hebben ze méér nodig. Techniek die vanzelf signaleert dat iemand uit bed komt, zoals de camera met sensoren bijvoorbeeld, of matrassen met sensoren. En zorgverleners die deze systemen permanent monitoren en reageren op signalen. Dit alles valt pas goed te organiseren als er een voldoende groot aantal cliënten is die hier behoefte aan heeft.

Dus heeft u ook behoefte aan deze zorg op afstand? Laat het de zorgcentrales weten: ze zijn via de zoekmachines op internet te vinden.

Deel deze pagina