Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

FindMyApps maakt wereld van mensen met beginnende dementie groter

Redactioneel - 07-10-2020

Findmyapps applicatieOp het internet zijn veel programma’s (‘apps’) te vinden die het leven voor mensen met dementie makkelijker en fijner maken. Maar hoe vind je die? En hoe leer je hoe ze werken?

Onderzoekers ontwikkelden hiervoor ‘FindMyApps’. Hiermee kunnen mensen met dementie op hun tablet of computer programma’s vinden voor ‘in en rond het huis’, ‘vrije tijd’ en ‘contacten

  • In en om het huis bevat apps die te maken hebben met dagelijkse activiteiten en gezondheid, zoals het tijdig innemen van medicijnen en fysiek actief blijven door bijvoorbeeld te tuinieren.
  • scherm van Findmyapp
  • Onder Contacten bevinden zich apps om contact op afstand te onderhouden, zoals apps voor beeldbellen en apps die helpen bij communiceren.
  • Vrije tijd bevat apps voor activiteiten op het gebied van bewegen, hobby’s en natuur, zoals apps met wandelroutes, leuke spelletjes en apps om vogelgeluiden te herkennen.

Vooraf geef je als gebruiker je wensen en mogelijkheden aan, waar de zoekmachine rekening mee moet houden (het ‘gebruikersprofiel’). Dit gebeurt aan de hand van vragen over: 1 de lettergrootte van apps, 2 de hoeveelheid tekst in apps, 3 de taal van de apps, 4 de animaties in apps, 5 de bediening van apps, 6 de uitleg.

findmyapp scherm2De zoekmachine zoekt naar apps die aansluiten bij jouw voorkeuren, en met een cijfer van 0 tot 10 wordt aangegeven hoe goed de app daarbij aansluit. 

Bij elke app is er uitleg en een link naar Apple App Store of Google Play Store, waar de app kan worden gedownload. ‘FindMyApps’ heeft bovendien een pagina ‘Mijn Apps’ met een overzicht van apps die de gebruiker eerder heeft geopend, zodat deze snel kunnen worden teruggevonden.

Training

FindMyApps bevat ook demonstratievideo’s die de functies en het gebruik van de tablet en FindMyApps in detail uitleggen. Veel mensen met dementie leren hiermee makkelijk om ‘FindMyApps’ te gebruiken. Zelfs mensen die nooit eerder een tablet in handen hebben gehad. Maar er zijn ook mensen die het moeilijk vinden. Voor hen biedt de FindMyApps training een oplossing. Mantelzorgers leren hiermee hun naaste te trainen met de ‘foutloos leren’ methode.

Wilt u ook gebruik maken van FindMyApps?

FindMyApps is nog niet vrij verkrijgbaar. Maar door deelname aan een landelijk onderzoeksprogramma kunt u wel kans maken om het te krijgen (eventueel met een leen-tablet). Wordt u hier niet voor ingeloot, dan krijgt u wel tips voor het vinden van dementievriendelijke apps.

Wilt u zichzelf of iemand anders aanmelden, of heeft u vragen? Neem contact op met David Neal Onderzoeker bij  Amsterdam UMC (VUmc) 020 - 788 45 12 .

FindMyApps is ontwikkeld door Saxion Hogeschool in Deventer, VU medisch centrum in Amsterdam en Radboudumc in Nijmegen.

Verwacht wordt dat FindMyApps zomer 2022 voor iedereen beschikbaar zal komen in de Appstore en Playstore.

Meer lezen: Factsheet

Deel deze pagina