Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Patat & Pavlov:

Redactioneel - 14-03-2019

Boek Patat en PavlovEen boek over vrolijk stemmende en verdrietige belevenissen met een moeder in een verpleeghuis en hoe moeders dementie een betere relatie met haar dochter opleverde. 

In Patat & Pavlov neemt Gerdien Breimer je mee in het leven van haar moeder, die op een gesloten psychogeriatrische afdeling woont. Terwijl je leest, krijg je het gevoel dat je in de huiskamer zit bij Gerdien, haar moeder Roelien en de overige bewoners. Het laat je ook meebeleven hoe de dementie hun moeder-dochter relatie hechter en warmer maakte. 

Op Bol.com staat de volgende recensie over het boek:

‘De schrijfster (1961) vertelt over haar ervaringen met haar dementerende moeder Roelien (1924). Zij woont sinds begin 2015 op een gesloten psychogeriatrische zorgafdeling in Drenthe. De auteur, ooit maatschappelijk werkster, had voordien geen hechte warme band met haar moeder. Dat veranderde door de ziekte van Alzheimer, tot vreugde van de auteur. 

De bijna vijftig schetsen – uit het leven gegrepen – laten prachtig zien hoe het toegaat in en op de huiskamer, met liefde, vreugde, spontaniteit en soms ook wat verdriet. Mooi om te zien hoe het creatief en soepel meebewegen met haar moeder tot prachtige, soms zeer verrassende interacties leidt. Juist het korte, de eenvoud en het trefzekere van de miniaturen geven het met sterke zwart-witfoto's geïllustreerde boek een intense zeggingskracht. Grote klasse.’

En:

‘Het boek geeft inzicht in het omgaan met dementie. Het leest zeer prettig. Het geeft steun hoe je in de dagelijkse praktijk mooie momenten kunt hebben zoals Gerdien tijdens de bezoeken aan haar moeder. Een aanrader voor eenieder die met dementie te maken heeft. Ook voor verzorgenden (of in opleiding)’ 

De auteur is ook te boeken als spreker.

Deel deze pagina