Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Buitenland kijkt naar Nederland voor virtual reality in woonzorgcentra

Redactioneel - 14-01-2019

Virtuele treinreisNederland loopt voorop als het gaat om virtual reality in woonzorgcentra voor mensen met dementie. De New York Times, Der Spiegel en tv-zender BBC World News berichtten erover en ook onze eigen kranten.

Een zinvolle daginvulling is belangrijk voor mensen met dementie en in de loop van het ziekteproces groeit de behoefte aan activiteiten en spullen die herkenbaar zijn vanuit het vroegere leven. Daarnaast neemt het eigen initiatief af en is meer hulp en stimulans nodig om in actie te komen. In veel Nederlandse verpleeghuizen wordt hier al lange tijd op ingespeeld door ‘belevingsgerichte’ activiteiten en inrichting van de leefomgeving. 

Spulletjes van vroeger

Belangrijke voorbeelden zijn de ‘beleefplekken’ die Anneke van der Plaats bedacht met haar Breinomgeving-methodiek: een bruine kroeg bijvoorbeeld, een ouderwetse keuken, een kast of reminiscentiekamer met ouderwetse spulletjes of een bushalte om bij te gaan zitten.

Technologische hulpmiddelen 

De laatste jaren komen er technologische hulpmiddelen bij en ook daar loopt ons land in voorop. Belangrijke voorbeelden zijn:

Virtueel reizen in bus of trein

Virtueel reizen op de fiets met Fietslabyrint

Relaxen in een virtuele omgeving, bijvoorbeeld zo of zo

Digitale zintuigactivering met de Tovertafel

Knuffels die op aanraking reageren

Een ‘ademend’ kussen dat helpt bij een goede nachtrust

Publiciteit 

The New York Times bezocht Nederland voor een hoofdpagina artikel met films en foto’s. Zie hier het NYT artikel van 22 augustus 2018 (in het Engels) en hier een Nederlandse versie van het artikel in NRC van 12 januari 2019.

BBC World News besteedde op 30 augustus 2018 uitgebreid aandacht aan het Fietslabyrint. Zie hier de BBC World News uitzending.

Deel deze pagina