Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Bijdragen aan Leefplezier!

Redactioneel - 04-10-2018

Leefplezier methode bij dementieHoe kun je er aan bijdragen dat iemand met dementie niet alleen goed verzorgd wordt, maar vooral ook zo fijn mogelijk kan leven? Leontien Giezen en Egbert Bosma ontwikkelden op Leefplezier.nl een prachtige methode waarmee je daarover snel een goed beeld kunt krijgen bij iemand.

De methode onderscheidt zeven levensgebieden: jezelf zijn, jezelf redden, contacten, actief zijn, eten, rusten, wonen. Per levensgebied worden behoeften in kaart gebracht en wat extra aandacht behoeft. Dit alles in het perspectief van iemands leven en geschiedenis. 

In het Leefplezierplan doorloop je drie stappen: 

  1. Leer de ander kennen
    Vorm jezelf in een of meer open gesprekken een beeld van de levensgeschiedenis van de ander en ga na wat op de verschillende levensgebieden belangrijk is voor het Leefplezier van diegene.
  2. Vul de hoofdpunten van het gesprek in op de Leefplezierboom.
  3. Maak een actieplan.

Hartenroos - Leefplezier bij dementie

 

Voor stap 1 is er de ‘Hartenroos van Leefplezier’ die een gids vormt bij het gesprek over de dingen die belangrijk zijn voor iemand. ‘Jezelf zijn’ bijvoorbeeld: wat is voor iemand echt van betekenis in het leven, wat ervaart iemand als typisch ‘ik’? 

Daarnaast vraag je naar iemands levensgeschiedenis: waar is iemand opgegroeid, uit wat voor gezin komt iemand, hoe was de schooltijd, wat was het beroep van ouders?

 

Levensboom - Leefplezier bij dementieDe uitkomsten van dit gesprek leg je in stap 2 vast in de ‘BondigeBiografie’: een woordveld in de vorm van een ‘levensboom’. 

Voor stap 3 - het actieplan - ga je na wat er nodig is om de behoeftes in de 7 velden te vervullen en wat je daarvoor gaat doen. Dit leg je vast in het ‘Doe-plan’ dat er hetzelfde uitziet als ‘de ‘BondigeBiografie’.

Het is belangrijk om regelmatig - bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks - na te gaan wat het resultaat is. Werd er bereikt wat werd verwacht? En zo niet wat is hiervan de oorzaak? Is er bijstelling nodig of zijn er belemmeringen die eerst aangepakt moeten worden? 

Training

Er zijn ambassadeurs van Leefplezierplan die scholing geven in de benadering en methode. Uitgangspunt is altijd dat je het eerst op jezelf toepast. Wie ben ik en waar beleef ik plezier in. Dan kun je de aanpak namelijk echt goed begrijpen. Er zijn ook ‘Workshops leefplezier en werkplezier’ en boekjes en films. Samen met een zorginstelling is er ook een e-learning module ontwikkeld die ook op de website staat. 

Alles is te vinden op de website Leefplezier.nl.

Deel deze pagina