Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Bouwen en inrichten voor mensen met dementie

Redactioneel - 04-07-2018

Toolkit Dementievriendelijk Wonen van Aedes-ActizHet is nog een jong vakgebied, en veel is nog onbekend: passend bouwen en inrichten voor mensen met dementie. Maar er is er veel behoefte aan goede adviezen. Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en KAW architecten en adviseurs verzamelden daarom informatie en stelden hiermee de Toolkit Dementievriendelijk Ontwerpen samen. 

Prikkelverwerking

Uitgangspunt bij het zoeken van informatie was de theorie van Anneke van der Plaats over de wijze waarop mensen met dementie prikkels verwerken.  De samenstellers schrijven hierover: ‘Anneke van der Plaats onderscheidt in het boek ‘De wondere wereld van dementie’ een indeling in 3 typen mensen met dementie: de dolers, de evenwichtzoekers en de zendementerenden. De laatsten hebben vooral behoefte aan een rustige omgeving. Bij de eerste twee is een goed evenwicht in de mate van prikkeling belangrijk. Met deze bril op is materiaal verzameld over waar een ruimte, woning of gebouw aan moet voldoen om door mensen met dementie als prettig te worden ervaren. Er is gekeken hoe de gezondheid van mensen met dementie bevorderd kan worden door de indeling en aankleding van de (groeps) woning, maar vooral hoe hun leven plezieriger gemaakt kan worden.

Toolkit

De Toolkit Dementievriendelijk Ontwerpen bestaat uit drie onderdelen: 

  1. Algemeen

    Dit hoofdstuk bevat algemene aandachtpunten voor een gezonde en prettige leefomgeving, zoals oriëntatie, licht, akoestiek, kleur, geur, herkenbaarheid en veiligheid. 

  2. Zelfstandige woning

    Hier staat informatie over aanpassingen die kunnen worden gedaan om thuis de woonkamer, slaapkamer, keuken, sanitair prettig en veilig te maken.

  3. Zorgcomplex

    In dit hoofdstuk staan adviezen voor ontmoetingsruimtes, verbindingsruimtes, privéruimte, thuisgevoel, uitzicht en buitenruimte.

Download hier de Toolkit Dementievriendelijk Ontwerpen.

Bron: Kenniscentrum Wonen-Zorg van Aedes-Actiz

Deel deze pagina