Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Aandacht voor mondzorg gaat door!

Redactioneel - 21-06-2018

Ook op latere leeftijd is goede mondzorg belangrijkStichting De mond niet vergeten! start een meerjarig vervolgprogramma onder het motto ‘100.000 monden gezonder’. Voor de landelijke implementatie zoekt de stichting zorgorganisaties die samen met haar aan de slag willen.

Vervolgprogramma

IDé, SBT en KNMT ontwikkelden met het project De mond niet vergeten! een succesvolle aanpak om de mondzorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met dementie te verbeteren. Per 1 juli dragen zij deze over aan Stichting De mond niet vergeten! die met steun van VWS een meerjarig vervolgprogramma start onder het motto ‘100.000 monden gezonder’. 

Oproep aan zorgorganisaties

De mond niet vergeten! heeft al 14 regionale implementatiepartners. Voor de landelijke implementatie is de stichting nu op zoek naar zorgorganisaties die samen met haar aan de slag willen. Professionals en bestuurders kunnen hiervoor contact opnemen via of telefoon 088-73 06 799 van de stichting. De landelijke implementatie start in september.

Congres De mond niet vergeten gaat door! groot succes

Ruim 230 professionals uit de mondzorg en thuiszorg bezochten het congres op 24 mei. Het congres markeerde het einde van het project en het begin van het vervolgprogramma. Er was volop aandacht voor de praktijkervaringen met de aanpak en voor verdiepende kennis over mondzorg voor kwetsbare ouderen en mensen met dementie. De komende weken komt op de website van De mond niet vergeten! meer informatie over inhoud van de besproken thema’s. 

Website voor iedereen

Op www.demondnietvergeten.nl zijn de aanpak en een compleet implementatiepakket voor iedereen te vinden. Bondige en attractieve voorlichtings- en scholingsmaterialen bijvoorbeeld, geschreven en op film, een instrument om de behoefte aan mondzorg van tandarts en thuiszorg te screenen, en een implementatiedraaiboek. Ook heel praktische informatie: bijvoorbeeld waar je een tandarts kunt vinden die bekend is met de speciale behoeften van de doelgroep, wat een tandartsbehandeling kost en waar je speciale mondzorgproducten kunt kopen. De website kent een aparte portal voor ouderen en hun naasten, voor thuiszorg, huisartsen en casemanagers, en voor mondzorgverleners.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen met betrekking tot de mondzorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met dementie? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief

Stichting

De stichting wordt gevormd door de beroepsorganisaties van mondzorgverleners en verzorgenden en verpleegkundigen: V&VN, KNMT, ANT, NVM en ONT. We zijn heel blij dat zij de landelijke implementatie gezamenlijk willen gaan trekken! 

Hoe belangrijk is een goede mondzorg?

Een gezonde en frisse mond is veel belangrijker voor onze gezondheid en ons levensgeluk, dan veel mensen weten. Op de eerste plaats is een gezonde en frisse mond belangrijk om goed te kunnen eten, praten en lachen, en ook om dichtbij anderen te kunnen zijn.

Een slechte mondgezondheid vergroot daarnaast het risico op longontsteking en op hart- en vaatziekten. Bij mensen met suikerziekte kan een slechte mondgezondheid de bloedsuikerspiegel ontregelen.

Maar wist u ook dat goed kunnen kauwen belangrijk is voor het denkvermogen en geheugen? Dat komt doordat kauwen de doorbloeding van de hersenen stimuleert.

Een gezonde mond is dus van levensbelang, zeker bij het ouder worden!

Deel deze pagina