Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Lichamelijk en geestelijk fit met stoelyoga

Redactioneel - 27-02-2018

StoelyogaEen beproefde methode om geestelijk en lichamelijk fit te blijven is Yoga. Voor ouderen en mensen met beperkingen is er stoelyoga: zachte bewegingen voor het hele lichaam die je vanuit een stoel of met steun van een stoel kunt uitvoeren. Bewegingen die bijdragen aan verbetering van de bloedsomloop, ademhaling, mobiliteit, flexibiliteit en zelfs een verhoogde hersenfunctie.

Stoelyoga kan mensen met dementie en hun naasten helpen om geestelijk en lichamelijk zo goed mogelijk fit te blijven en te ontspannen in de dagelijkse stress.

Op de speciale website vindt u alle informatie, en de adressen waar stoelyoga gegeven wordt.

Videoles voor mensen met dementie

Speciaal voor de bezoekers van IDé stelt Stoelyoga Nederland een videoles Stoelyoga voor mensen met dementie beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen hem opvragen door een mail te sturen naar 

Complimenten

Paula Jap Tjong is initiatiefnemer van Stoelyoga Nederland. Zij geeft les aan yogaleraren en ze begeleidt ook zelf groepen. Haar seniorengroep varieert in de leeftijd van 63 tot 89 jaar. “Het is geweldig om te zien hoe mensen genieten van yoga en wat voor houdingen ze allemaal kunnen. Regelmatig krijg ik complimenten van fysiotherapeuten en chiropractors die merken dat het ene uurtje yoga in de week echt bijdraagt aan het sterker en soepel maken van het lichaam. Voor iedereen is bewegen belangrijk, en voor mensen met dementie des te meer. Stoelyoga brengt hen niet alleen in beweging maar ook in contact met hun lichaam en zorgt voor rust in een vaak onrustige geest.”

Ook voor mantelzorgers

Zorgen voor een ander kost veel energie en kan ook stress geven. Stoelyoga en ook andere yoga helpt goed voor jezelf te blijven zorgen, Een ontspanningsmoment voor jezelf helpt om meer bij jezelf te komen, en geestelijk en lichamelijk fit te blijven. De houdingen en ademoefeningen die je leert tijdens de les kun je ook thuis of op je werk doen als je merkt dat je je gespannen voelt.

Meer informatie over stoelyoga: www.stoelyoga-nederland.nl

Zie hier een paar stoelyogaoefeningen.