Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling 2017-2019 gepubliceerd

Redactioneel - 05-10-2016

Het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling is weer aangepast naar de nieuwste inzichten. Sinds 2011 is het waarborgzegel een kompas en beloning voor zorginstellingen die willen excelleren in bewegingsvrijheid voor mensen met dementie. Zonder onnodige bureaucratie, maar met het accent op visie, cultuur, permanent leren en nieuwe kansen zien en aangrijpen om bij te dragen aan de levenskwaliteit van mensen met dementie.

Het keurmerk wordt elke drie jaar herijkt aan de state of the art. Het nieuwe toetsingskader 2017-2019 werd vandaag gepubliceerd.

Wijzigingen t.o.v. 2014-2016

De normen en criteria voor de 1ste ster (niet fixeren) zijn ongewijzigd, alleen verduidelijkt.

De normen voor de 2de en de 3de ster zijn herverdeeld. De bewijsvoering bij de aanvraag is vereenvoudigd en er is een duidelijker accent komen te liggen op de zelfevaluatie die voorafgaat aan de aanvraag en op de praktijktoets in de audit. Lees meer over de wijzigingen.  

Toetsingskader 2017-2019

Factsheet WFZ 2017-2019


Hiernaast ziet u de factsheet met een kort overzicht van de normen 2017-2019. Klik op de afbeelding voor een vergroting in pdf.

Download hier het volledige toetsingskader ‘Normen, criteria en procedure Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling 2017-2019

De bijlagen vindt u op de website van IDé, onder Zorg voor vrijheid.

Register Fixatievrije Zorginstellingen

Zorginstellingen met het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling worden opgenomen in het openbare Register Fixatievrije Zorginstellingen. Dit register mag door derden vrij worden gebruikt voor hun eigen kwaliteitsinformatie. 

Zorgkaart Nederland Logo

ZorgkaartNederland.nl heeft het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling opgenomen in haar kwaliteitsinformatie.


Aanvragen

Aanvragen kan vanaf 1 november 2016. 

Huidige zegelhouders behouden de eerder toegekende sterren tot 1 april 2017. Tot die datum kunnen zij de aanvraag voor 2017-2019 indienen.

Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden

Introductiemiddag

In de introductiemiddagen hoort u alles over het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling,  over terugdringen van vrijheidsbeperking en psychofarmaca en over de relatie met het wetsvoorstel Zorg en dwang en het IGZ toetsingskader. Ook leert u hoe u een zelfevaluatie voor de 2de of 3de ster kunt doen. Deelname aan een introductiemiddag is de eerste stap om te worden geautoriseerd om peer audits uit te voeren.

Er werden al een aantal introductiemiddagen gehouden, de volgende worden op geleide van de vraag georganiseerd. Wilt een bijeenkomst bijwonen? Stuurt u dan een mail naar .

Deel deze pagina