Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Pioniers fixatievrije zorg

Redactioneel - 13-09-2016

Ine Smeets en Math GulpersDirecteur Math Gulpers en verpleegkundige Ine Smeets van verpleeghuis Lückerheide zijn pioniers in fixatievrije zorg. Math Gulpers heeft zich daar jarenlang voor ingespannen: samen met de Universiteit Maastricht ontwikkelde hij de Exbelt-methode waar hij in 2013 op promoveerde.

Niet nodig en niet nodig

Gulpers liet in zijn promotieonderzoek zien dat fixatievrije zorg  kan. “Het [fixatie, red] is niet nodig en doet de bewoners ook helemaal geen goed. Want als zij zich niet vrij kunnen bewegen, worden ze doorgaans onrustig. Hun eetlust neemt af en constant gefixeerd liggen of zitten, tast hun spiermassa aan. En dat vergroot juist de kans op een breuk bij een valpartij”, zeggen beide. Hun stichting de MeanderGroep Zuid Limburg (MGZL) heeft onrustbanden en stoelgordels daarom verboden, evenals plankstoelen, verpleegdekens en spanlakens.

Keurmerk

De Innovatiekring Dementie (IDé) kende de MeanderGroep in 2014 het Waarborgzegel Fixatievrije Zorginstelling met 3 sterren toe. Dit betekent onder andere dat de organisatie niet fixeert, terughoudend is met andere vrijheidsbeperkende middelen en bewoners stimuleert om te bewegen.

Helemaal verdwenen

Gulpers en zijn medewerkers zijn met fixatievrije zorg begonnen op de moeilijkste afdeling. Gewoon door het vastbinden te verbieden. En toen het daar lukte, volgden de andere afdelingen en locaties van de stichting. Smeets: “Als ik daar nu met die medewerkers op terugkijk, zeggen ze allemaal: we maakten ons toen zoveel zorgen en dat was helemaal niet nodig. Het denken in het fixeren van bewoners met banden is hier helemaal verdwenen.”

Ine Smeets en Math Gulpers vertellen hun verhaal voor Waardigheid en Trots. Lees hier het hele interview.