Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Muziektheaterpresentatie vergroot inzicht en brengt samen

Elly Duijf - Redactioneel - 08-09-2015

Op uitnodiging van ouderenpsychologe Sarah Blom bezocht ik de voorstelling die zij samen met haar familie maakte over dementie; ‘Dag Mama’. Theaterpresentatie Dag MamaDe voorstelling raakt je met een duidelijke boodschap: vanuit ons hart én hoofd kunnen we oneindig veel betekenen voor de mens met dementie én elkaar.

‘Dag Mama’ laat zien wat de dementie doet met een mens die erdoor getroffen wordt, en met diens naasten en zorgprofessionals. Het vergroot het begrip en inspireert om samen er het béste van te maken.

Theater, muziek en uitleg vanuit de wetenschap wisselen elkaar af

Het theaterdeel van  ‘Dag mama’ gaat over een vrouw die lijdt aan dementie, de worstelingen van haar dochter om daar mee om te gaan, en die van de verzorgende. Het stuk speelt zich af in het verpleeghuis. Na het theater worden alle scènes gekoppeld aan theoretische en praktische inzichten, met respect voor de reacties van alle betrokkenen: de persoon met dementie, diens naaste familie en verzorgenden. De voorstelling is veelomvattend en kan breed worden ingezet binnen zorginstellingen en andere organisaties. Inzichten worden beeldend, met diepgang maar ook met lucht en humor neergezet.

Lovende publieksreacties

Theaterpresentatie Dag Mama, impressieHet publiek bestond uit mantelzorgers, verzorgenden, psychologen en bestuurders uit het hele land. Ze waarderen de voorstelling met een langdurig applaus en lovende kritieken. Maritza Allewijn, directie PgD, prijst de aantrekkelijke vorm waarmee belangrijke inzichten worden neergezet, en Fred Eggink van dagblad ‘de Gelderlander’ geeft de voorstelling de hoogste waardering en noemt haar een must voor instanties en naasten.

De makers

‘Dag mama’ is een productie van ouderenpsycholoog drs. Sarah Blom (30) en haar broers, psycholoog dr. David Blom (31) en componist/muzikant Misha Blom (34). De rol van de dementerende moeder wordt vertolkt door kunstenaar en actrice Lydia van den Heuvel. De dementie van hun (groot)moeder was een bron van inspiratie, tezamen met hun professionele expertise.

Plaats en data

De voorstelling speelt op 15 oktober, 19 november en 10 december in Kunsthof de Heuf in Buren. Ze is door organisaties te boeken voor een breed publiek van zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers. 

Meer informatie: www.dementieintheater.nl