Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Drie genomineerden voor V&VN Zorgaward 2015

Redactioneel - 14-07-2015

De V&VN ZorgawardDe kandidaten voor de V&VN Zorgaward 2015 zijn bekend, het zijn Andrina Huibertse, Tineke van de Nobelen en Meryem Donks. Voor de beroepsvereniging V&VN zijn zij alle drie rolmodellen voor vakinhoudelijk leiderschap bij verzorgenden. Na een stemronde zal de winnaar van de award op 2 oktober bekend worden gemaakt.

Inspirerende rolmodellen

De jury van de V&VN Zorgaward heeft gezocht naar mensen die voortdurend bezig zijn met kwalitatief goede zorg, daarin een voorbeeld zijn voor anderen en hen weten te inspireren en mee te nemen. Vakinhoudelijke leiders zijn van belang voor de beroepsgroep verzorgenden. De jury is unaniem van mening dat de drie genomineerden ieder een voorbeeldrol vervullen voor vakinhoudelijk leiderschap bij verzorgenden. Voor de eigen collega's zijn Meryem, Andrina en Tineke een inspirerend rolmodel en aan de maatschappij geven zij een professioneel en positief beeld van de beroepsgroep. 

Van de drie genomineerden zijn er twee actief in de dementiezorg. Andrina Huibertse is als verzorgende werkzaam bij kleinschalig wonen voor dementerende bewoners van Vivent locatie Hof van Hintham en Meryem Donks is persoonlijk begeleider bij Al-Noor, een woongroep voor Islamitische dementerende ouderen bij Cordaan. De derde kandidaat is Tineke van de Nobelen, zorgcoördinator bij Vitalis Revalidatie Eindhoven locatie Brunswijck.

Leiderschap in dementiezorg

Andrina vond, op verzoek van een naaste, een manier om de moderne tablet te integreren in de  activiteiten van de bewoners. Ze stimuleerde de ontwikkeling van een cognitief spel voor de tablet. Daarmee kregen niet alleen de bewoners een plezierige tijdsbesteding erbij, de zorgprofessionals van de verschillende disciplines kunnen uit de resultaten van het spel ook opmaken hoe het gesteld is met het begripsvermogen van de bewoner en hun behandeling hierop afstemmen. Dubbel resultaat dus.

Bekijk het filmpje over Andrina's project:

        

Meryem zag kans om een omslag te bewerkstelligen in haar woongroep. De islamitische achtergrond van de bewoners en een groot deel van het personeel stond daar soms op gespannen voet met de zorgtaken. Door zorgvuldig onderzoek te doen en veel te praten met de medewerkers en de familie van de bewoners wist ze iedereen er van te doordringen dat de cliënt altijd centraal moet staan en dat de medewerkers op de eerste plaats professional zijn en op de tweede plaats moslim. Openheid en overleg kwamen zo in de plaats van frustratie en staan op principes.

Bekijk het filmpje over Meryems project:

        

Stemmen en uitslag

Na de zomer kunnen de ruim 65.000 leden van V&VN online een stem uitbrengen op hun favoriete rolmodel.  Er komen filmpjes op de site die de prestaties van de kandidaten toelichten. Op 2 oktober tijdens de Grote Kennismarkt in NBC congrescentrum in Nieuwegein is er een laatste kans om te stemmen. Aan het eind van die dag wordt de winnaar van de V&VN Zorgaward bekend gemaakt door de vakjury. 

Bron: V&VN nieuws en juryrapport

Meer weten:

Deel deze pagina