Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Tussendoortjes voor mensen met slikproblemen

Redactioneel - 21-04-2015

Iets lekkers bij de koffie of de thee, daar geniet je van. Maar wie moeite heeft met slikken krijgt geen gewone koffie, thee, bonbonnetje of koekje meer en mist die gezelligheid. Christa Meijerink, logopedist bij Rivas Zorggroep, zag dit manco en ontwikkelde samen met collega's een receptenboekje.

Meijerink vertelt hoe ze tot dit initatief kwam: "Ik werk een paar dagen per week in het verpleeghuis en in het ziekenhuis. Het viel me op dat mensen met slikproblemen vaak geen tussendoortjes krijgen. Het verdikkingsmiddel dat wordt gebruikt om dranken geschikt te maken voor deze mensen smaakt niet erg lekker en op yoghurt en vla waren de meesten zo onderhand wel uitgekeken." Ze besloot daar iets op te verzinnen en het resultaat is het boekje 'Tips voor tussendoortjes'.

Ook voor thuis

Tips voor tussendoortjes bij slikproblemenDe tips bestrijken drie onderwerpen: dranken, gemalen tussendoortjes en gladvloeibare tussendoortjes. De gemalen tussendoortjes zijn weer onderverdeeld in twee soorten: hartig en zoet.

Bij het verzamelen van de 41 recepten hebben de drie samenstellers, Christa, instellingskok Rob Cluistra en collega-logopedist Tonny Methorst, extra aandacht besteed aan de verkrijgbaarheid van de ingrediënten. Alle benodigdheden zijn gewoon te koop in de supermarkt. Dat maakt het receptenboekje geschikt voor zowel instellingen als gebruik thuis.

De grote belangstelling uit andere instellingen en van mantelzorgers onderstreept de behoefte aan variatiemogelijkheden op de vla. Het populairste recept is de zoete stroopkoffie: makkelijk te maken en veel gezelliger bij het gezamenlijk koffiedrinken.

Bestellen

Het boekje is op A5-formaat geprint, met een geplastificeerd voorblad. Het is te bestellen door een mailtje te sturen aan logopedie@rivas.nl. De kosten bedragen 7,50 euro per exemplaar, inclusief administratie- en verzendkosten.

Bronnen: Rivas en Nursing

Toon alle gerelateerde artikelen