Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid: lessons learned

Redactioneel - 10-04-2015

Zevendertig projecten – met als centraal thema de ontmoeting tussen de vitale senior en kwetsbare oudere - brachten de afgelopen jaren liefst 14.495 kwetsbare ouderen en 2.855 vitale senioren bij elkaar. De belangrijkste conclusie is dat projecten waarin vitale senioren niet alleen meedoen maar ook mee beslissen, het beter doen. 

Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheidHet programma Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid ondersteunde in de periode 2012 tot 2014 tientallen projecten waarin vitale senioren zich inzetten voor de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen. De projecten waren verspreid over het hele land en onderverdeeld in zes levensdomeinen: 1) alledaagse hulp/wonen, 2) gezondheid, 3) hobby/cultuur, 4) techniek/ict, 5) vervoer en 6) zingeving.

Evaluatie

Met een afsluitende parade op 25 maart jl. in Den Haag werd de balans opgemaakt. De resultaten delen de twee fondsen die de projecten ondersteunden, Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo, in een brochure vol met tips en evaluatie.

Een korte weergave van de belangrijkste conclusies:

  • Vrijwilligers maken het project, maar een professionele kracht is meestal onmisbaar. Succesvolle projecten leunen qua projectgroep sterker op vrijwilligers, maar het is niet realistisch om te verwachten dat projecten volledig door vrijwilligers getrokken kunnen worden.
  • Als samenwerking tussen organisaties stroef loopt: zoek samenwerking met een persoon binnen de organisatie die wél open staat voor verandering en jouw passie deelt; die is er eigenlijk altijd.
  • Wees geen eendagsvlieg. De gemeente hoopt dat het project past in haar welzijnsopdracht, het is de kunst dat te laten zien.
  • De beste projecten hoeven niet de duurste te zijn. Als het projectidee goed is en een organisatie open staat voor vrijwilligers, kunnen de kosten beperkt worden gehouden.

Meer weten:

Deel deze pagina