Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

De kracht van ‘afstemmen en loslaten’

Gerja Visscher, miMakker - Redactioneel - 09-12-2014

Meneer Park loopt niet meer zo goed, hij is moe en zakt op zijn hurken. miMakker Sophie weet hem op wonderbaarlijke wijze weer veilig op de been te krijgen.

Meneer Park, miMakker Sophie mag hem Bas noemen, loopt niet meer zo goed en eigenlijk moet hij met een rollator lopen. Maar deze is vaak niet in zijn nabijheid te bekennen. Vanmorgen ontmoeten de twee elkaar op de gang. Sophie loopt in dezelfde pas, een beetje voorovergebogen, met meneer mee. Om de paar meter staan ze even stil. Zwijgend lopen ze zo met elkaar op. Meneer Park begint  zachtjes in zichzelf te praten en Sophie heeft moeite om hem te verstaan. Maar dan ineens uit het niets zegt hij heel duidelijk: “Hydraulisch systeem.” Sophie reageert verbaasd: “Een wat, Bas?” En samen schieten ze in de lach. “Pneumatische boor,” probeert hij nu. Sophie probeert hem na te zeggen, maar tot groot plezier van meneer lukt dit niet.

Moe

Inmiddels zijn ze al grappend en grollend een heel eind de gang in gelopen en op het moment dat ze samen besluiten terug te lopen, wordt meneer moe. Hij leunt verder voorover, buigt zijn knieën en komt gehurkt met zijn handen op de grond te zitten. Sophie die meegaat in de beweging zit inmiddels in dezelfde ongemakkelijke houding recht voor hem op de grond. Stil zwijgend blijven ze zo een tijdje gehurkt zitten.

“Straks valt hij, denk ik vanaf de zijlijn, hoe komen ze overeind? Wat nu?” De paniek slaat bijna toe. Dan besef ik dat ik dit denken moet loslaten. En wanneer ik dit doe, gebeurt het onverwachte.

Sophie beweegt voorzichtig haar been. “Oh nee, hè”, zegt ze. “Wat is er?” wil meneer Park weten. “Ik kom niet meer overeind,” antwoordt Sophie. Meneer strekt zijn rug een beetje, komt omhoog en gaat staan. Hierbij is hij in staat om Sophie ook bij het opstaan te helpen. Blij dat ze weer staan besluiten ze samen op het bankje te gaan zitten dat even verderop staat.

Loslaten

Voor mij was deze ervaring een mooi voorbeeld van wat de kracht van loslaten is. Net als bij een hydraulische aandrijving, hoeft ook deze niet groot te zijn voor een verrassend resultaat.

Gerja Visscher, miMakker

Meer lezen: mimakkus.nl