Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Juweeltjes - november 2014

Ingezonden - 08-11-2014

Uitingen van diepe gedachten, emoties en verassende associaties door kwetsbare mensen wiens geheugen, denken en taal  door dementie is aangetast. Paula Irik, Eva Smit en Irene Kruijssen van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan laten zich er dagelijks door ontroeren en ze verzamelen ze.
'Juweeltjes' noemen zij ze. IDé publiceert elke maand een selectie.

 

We zijn heel trots dat 157 'fans' naast alle medewerkers van onze huizen de ‘juweeltjes’ willen ontvangen! We krijgen steeds meer de vraag of we ook andere ‘juweeltjes’ publiceren, dat zouden we heel leuk vinden! Dus hoor je een uitspraak, schrijf hem dan zo letterlijk mogelijk op en stuur hem op naar ons. En weet je nog iemand die op de ‘fanclub' (bcc) lijst wilt? .


“Wij moeten wijs zijn, want anders loopt het los. Oud is nieuw. Middelmatig! Ik maak er meestal wel wat van. Want je kunt niet doen of je gek bent.” 

“Je ziet het aan de ogen van de mensen. Of ze eerlijk zijn. Want die namaak, daar heb je niets aan. Gelukkig dat we dat voelen. Dat is het allereerste. En belangrijk!” 

“Dag mevrouw Evenblij”

“Jahaa, ik ben nog steeds mooi” 

“Moeder heeft toch altijd wel iets, hè. Dat trekt. Toen heb ik dat maar genomen. En dan kijk je iemand eerlijk aan. Dat is ook nog een verschil van mening – namaak, daar hebben we niets aan!” 

“Hoe zijn mannen: aan de ene kant hiep, hiep, hoera, en aan de andere kant nuchter.” 

“Die komedie, daar moeten we niets van hebben! Je moet zeker hebben. Dat blijft je toch altijd bij – op de achtergrond: even vasthouden! De zegen en de eerlijkheid. Die komedie, dat hoeft van mij niet.” 

“Oma's, daar kwamen wijze woorden uit. Menselijkheid, zeg ik altijd. Dat is niet te koop. Niet dat gedraai: één, twee, drie, bom!”

“Ik ben doof. Ik versta het niet. Hindert niet. Een ander verstaat het wel.”

“Mijn moeder komt zo en al die dingen meer.”

“Als het helemaal niet gaat, ga ik naar huis.”


Paula Irik, Eva Smit, geestelijke verzorging
Irene Kruijssen, muziektherapie
Gaasperdam, Eben Haëzer, Anton de Komplein
Cordaan

Deel deze pagina