Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

E-learning dementie (leerling) helpenden en verzorgenden gereed

Trimbos-instituut - Ingezonden - 24-06-2014

De e-learning Leren over dementie van het Trimbos-instituut, speciaal ontwikkeld als bij- of nascholing voor leerling helpenden en verzorgenden op ROC's en voor medewerkers in de zorg, is gereed. De e-learning is ontwikkeld in samenwerking met leerlingen, helpenden en verzorgenden zelf.

In Leren over dementie staat het welbevinden en het gedrag van mensen met dementie centraal. Met het aanleren van een persoonsgerichte manier van omgaan met mensen met dementie biedt de e-learning zorgmedewerkers handvatten om het welbevinden van mensen met dementie te bevorderen en onbegrepen gedrag beter te duiden. Belangrijk onderdeel van de e-learning, zijn op film uitgebeelde praktijksituaties over het contact tussen verzorgenden en mensen met dementie. 

Pilot

De afgelopen maanden is een pilot uitgevoerd onder 100 leerlingen van ROC’s en zorgmedewerkers in de ouderenzorg. De filmpjes in de e-learning werden goed gewaardeerd en zeer herkenbaar gevonden. De cursisten vonden de e-learning aantrekkelijk vormgegeven en gemakkelijk in het gebruik. Ook is onderzocht wat de effecten zijn van het volgen van de e-learning op de kennis, houding, werkwijze en het vertrouwen van cursisten op het gebied van omgaan met mensen met dementie. Eerste analyses lijken veelbelovend, maar na de zomer maken we de definitieve resultaten bekend.

Praktische informatie

De e-learning is in zijn geheel via internet te volgen op een moment dat het de cursist uitkomt. Leren over dementie is voorzien van een docentenhandleiding en een draaiboek voor een klassikale les voor verdere verdieping. De cursisten sluiten de e-learning af met een certificaat. Licenties voor Leren over dementie zijn voor 25 euro verkrijgbaar in de webwinkel van het Trimbos-instituut. Voor zorgorganisaties die grote groepen medewerkers de e-learning willen laten volgen en voor leerlingen van ROC’s zijn er licenties tegen een lager tarief verkrijgbaar.

Samenwerking 

Het Trimbos-instituut heeft de e-learning ontwikkeld in samenwerking met de Laurens en Lelie zorggroep, het Nationaal Zorgcollege en het Albedacollege. De e-learning is gerealiseerd dankzij een subsidie van het FondsNutsohra en bijdragen van Laurens en Lelie Zorggroep.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en een kort introductiefilmpje over de e-learning op www.lerenoverdementie.nl of neem contact op met Claudia van der Velden .

Voor meer informatie over persoonsgerichte zorg of andere projecten van het Trimbos-instituut gericht op dementie, kijk op www.kennispuntdementie.nl

Deel deze pagina