Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Airbagvest om valletsel te voorkomen

Ervaringen en meningen - 06-05-2013

airbagvest243b Fysiotherapeut Lisa van der Most uit Hoogeveen wees ons op het airbagvest voor paardrijders. Wij vragen ons af of sommige mensen met dementie ook iets aan zo’n soort vest zouden kunnen hebben, om valletsel te voorkomen. Wat denkt u?

Het vest heeft airbags op de kwetsbare plekken in de romp: nek,  borst, rug, zij en heup. Ze gaan open als de rijder van zijn paard valt. Een koord dat het vest verbindt met het zadel, activeert dan de airbags. Zie hier het demonstratiefilmpje: http://www.air-vest.com/   Op internet vinden we een bericht dat in Japan in 2008 al een versie werd ontwikkeld voor ouderen, met sensoren. Maar die heeft alleen airbags rond heupen en nek. Daar is ook een demonstratiefilmpje van: http://www.itnsource.com/shotlist/RTV/2008/09/25/RTV3135008/#2. De  Amerikaanse geriater, Mary E. Tinetti van de Yale University, zei toen in een reactie in de New York Times dat ze gezonde ouderen er niet mee ziet lopen, en dat onderzocht zou moeten worden of de klap van de airbags voor kwetsbare ouderen niet te hard is. airbagvestopgeblazen243

We zijn benieuwd naar uw reactie! Zouden sommige mensen met dementie ook iets aan zo'n vest kunnen hebben om valletsel te voorkomen? En aan welke eisen zou zo'n vest dan moeten voldoen? 

Wat denkt u?

Reageer:
 

Deel deze pagina