Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Dementie voorkomen of uitstellen door gezonde leefstijl

Redactioneel - 02-09-2013

Dementie kent vele vormen en oorzaken, vaak meerdere tegelijk. Schade in de hersenbloedvaten is een belangrijke oorzaak. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 40.000 mensen een beroerte, 10% tot 20% van hen ontwikkelt binnen een jaar dementie. Maar ook vaatschade zonder beroerte, leidt vaak tot dementie of tot mildere vormen van geheugen- en denkproblemen. En daar kan wat tegen gedaan worden zegt professor Geert Jan Biessels van het UMC Utrecht.

Hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en diabetes op middelbare leeftijd vergroten de kans sterk dat iemand op latere leeftijd dementie ontwikkelt. Op basis van rekenmodellen zijn 20-50% van alle gevallen van dementie herleidbaar tot deze factoren.

Niet alle risicofactoren lenen zich goed voor aanpak. Biessels zou dementie willen bestrijden door vaatschade in de hersenen te voorkomen. Waar zou zo’n vroege aanpak uit bestaan? Ten eerste een gezonde leefstijl en daarna vooral een betere behandeling van mensen met slechte bloedvaten of met risico daarop.

De hoogleraar Cerebrovasculaire ziekten, zei dit in zijn oratie van 12 juni 2013.

Bron: UMC Utrecht