Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Ard Schenk, Dick Swaab en Erik Scherder over het fitte brein

Redactioneel - 09-08-2013Voor informatie over de plaatsen die de lezing aandoet en voor aanmelding gaat u naar de website www.flintwave.com/hetfittebrein.Gratis publiekslezing over gezondheid en brein
Oud-schaatskampioen Ard Schenk en de professoren Dick Swaab en Erik Scherder geven zondag 22 september in Amsterdam de eerste gratis publiekslezing 'Het fitte brein!'. Het is de start van een toer door Nederland waarbij de drie om aandacht vragen voor het groeiende probleem van inactiviteit in de samenleving en het belang van bewegen voor lichamelijk en geestelijk gezond oud worden. De tour is een samenwerkingsproject van de VU, IDé en vele anderen.

Bewegen móét!
Lichaamsbeweging is niet alleen belangrijk voor je lijf maar ook onmisbaar voor een goede conditie van je brein. Daarom breekt het drietal een lans voor lichaamsbeweging en stimulering van de hersenen bij zowel jong en oud. In enthousiasmerende presentaties laten de drie in de publieklezing zien wat het voor je gezondheid betekent als je (niet) beweegt en je brein (niet) gebruikt? Ook dagen de sprekers de toehoorders uit zelf in de spiegel te kijken naar hun eigen mate van lichamelijke en geestelijke (in)activiteit. Zij geven daarbij veel bruikbare tips.

Lichamelijke inactiviteit doodsoorzaak nummer vier
Dat we tegenwoordig steeds minder bewegen is een zorgwekkende trend, zeggen Schenk, Swaab en Scherder. Lichamelijke inactiviteit is momenteel de vierde doodsoorzaak wereldwijd. Dertig procent van de hart- en vaatziekten wordt hieraan toegeschreven. Ook heeft lichamelijke inactiviteit een direct verband met diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht (obesitas) die op hun beurt een schadelijk effect hebben op bijvoorbeeld de doorbloeding van de hersenen en daarmee geestelijke aftakeling en dementie.

Aanmelden
Iedereen is welkom en toegang is gratis, wel graag tevoren aanmelden via http://Flintwave.com/hetfittebrein. Daar is ook de informatie te vinden over welke steden er nog meer op het programma staan.


Deel deze pagina