Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Mag euthanasie bij dementie?

Stella Braam - Redactioneel - 22-07-2008

Schrijver Hugo Claus heeft euthanasie toegepast. Maar Claus leed aan Alzheimer en dan is euthanasie toch verboden? (C.H., 22 maart 2008)

De feiten:
Een patiënt die een euthanasieverzoek doet, moet ‘handelingsbekwaam’ en ‘wilsbekwaam’ zijn. Hij moet ondraaglijk psychisch of fysiek lijden als gevolg van een ongeneeslijke aandoening. 

Wanneer mag het?  
Euthanasie mag wél bij beginnende dementie, zowel in Nederland als in België. Hugo Claus kon, ondanks zijn Alzheimer, samenhangende gesprekken hierover voeren. 

Wanneer mag het niet?
Euthanasie is verboden bij vérgaande dementie. Dan heet je namelijk niet meer handelings- en wilsbekwaam. Een eerder opgestelde wilsbeschikking heeft dan ook geen waarde meer. Een niet-behandelverklaring daarentegen heeft nog wel waarde. In zo’n verklaring schrijf je dat je niet behandeld wilt worden bij een ernstige aandoening. Dus geen reanimatie bij een hartinfarct bijvoorbeeld. Of geen behandeling bij een longontsteking. 

Bronnen: NVVE, de Nederlandse vereniging voor een vrijwillig levenseinde. En Trouw, 21 maart 2008 (‘Zachte dood mag bij beginnende dementie’)

Onderstaand filmpje is later toegevoegd aan dit artikel, naar aanleiding van een uitzending van het programma Altijd Wat van de NCRV, speciaal over euthanasie bij dementie. (19-11-2010)

Deel deze pagina