Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Brandon laat zien dat het anders kan

Redactioneel - 05-12-2011

De zorginstelling voelde zich met de rug tegen de muur en ketende haar cliënt Brandon vast. Dagelijks, drie jaar lang. Maar met een nieuwe benadering in een nieuw tehuis leeft hij nu weer vrij, zo laat een Tv-documentaire zien.

‘Als je gevangen zit ... dan is het logisch dat je gaat ontsnappen. Maar als je vrij bent, dan ontsnap je niet’,  zegt Brandon in de documentaire. De nu achttienjarige licht verstandelijk gehandicapte Brandon van Ingen werd drie jaar lang dagelijks vastgeketend aan de muur. De zorginstelling had van alles geprobeerd om zijn gedrag goed te handelen, maar kwam er niet uit.

In mei van dit jaar verhuisde Brandon naar ASVZ in Schiedam, waar men met een zelfontwikkelde moderne begeleidingsmethode werkt; Triple C. Bij Triple C ligt de focus niet op het controleren, beheersen of managen van het problematische gedrag, maar juist op het werken aan het herstel van het gewone leven, ook op momenten van stress en agressie. Brandon werkt nu, sport, is veel buiten en wordt niet meer vastgebonden.

‘Als je ziet dat het zonder vastbinden kan, dan zou iedere instelling dat moeten kunnen’, zegt Tweede kamerlid Agnes Wolbert. Ze vindt dat het gevoel van urgentie veel te laag is, niet alleen bij instellingen, maar ook bij de staatsecretaris.

In de uitzending is te zien hoe Brandon nu leeft en naar zijn eigen situatie kijkt. Kamerlid Wolbert reageert.

Hieronder kun je een deel uitzending van De Vijfde Dag (EO) over Brandon bekijken:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
 

Deel deze pagina