Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Casemanagement krijgt mogelijk plek in Zorgverzekeringswet

Ingezonden - 11-11-2011

Dit artikel is integraal overgenomen van Skipr:

Casemanagement heeft met name in de dementiezorg  recentelijk een hoge vlucht genomen. Simpel gezegd wijst de casemanager de cliënt de weg door de uit vele schakels bestaande zorgketen. Dit neemt niet weg dat er, zoals het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), eerder dit jaar constateerde verschillende modellen en definities in omloop zijn. Ook de inhoud, het doel en de vorm van casemanagement varieert in de praktijk sterk.

Eenduidigheid
Om meer eenduidigheid aan te brengen wil VWS nog voor het eind van dit jaar met partijen als het CVZ,  zorgverzekeraars en professionals bekijken of de te verzekeren prestatie ‘casemanagement’, inkoopbaar en goed te omschrijven is. Daarnaast moeten er criteria ontwikkeld worden voor de beoordeling van de inzet van casemanagement. Ook wil VWS dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een uitvoeringstoets opstelt.

Verzekerde prestatie
Schippers benadrukt in haar brief aan de Tweede Kamer dat casemanagement op dit moment al grotendeels vergoed wordt, zij het niet als afzonderlijke verzekerde prestatie. Met het verder oprukken van ketenzorg, ook op andere terreinen dan de dementiezorg, is een scherpere financieringstitel niettemin gewenst, vindt de minister.

Bron: Skipr
Foto © Stephanie Hofschlaeger / Pixelio.de

Deel deze pagina