Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

TV debat over non-fixatie ouderenzorg

Redactioneel - 24-10-2011

Op maandag 24 oktober zaten in NCRV Schepper en Co aan tafel: Elly Duijf van IDé, Monique Kempff van NU’91, prof. Dr. Andries Baart, hoogleraar presentietheorie en Maarten Wirtz, fysiotherapeut bij Topaz.


De redactie schrijft:
Vastbinden in ouderenzorg gebeurt nog steeds!

In 2008 spreken betrokkenen in de ouderen- en gehandicaptenzorg met elkaar af dat in 2011 het vastbinden van patiënten in verpleeg- en verzorgingshuizen moet zijn teruggebracht tot nul. De bond voor verpleegkundigen NU’91 zei toen al dat dit niet realistisch was, want er is immers te weinig personeel. De inspectie voor de Gezondheidszorg zegt een actieve rol te willen spelen in het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen en stelt als doel dat het gebruik van de onrustband in 2011 op een verantwoorde wijze moet zijn afgebouwd. Schattingen zeggen dat er toch nog duizenden ouderen worden vastgebonden.  In Schepper & Co aan tafel een gesprek over de (on)mogelijkheid de Zweedse band uit de psychogeriatrische zorg te bannen.

Jacobine Geel praat onder meer met Elly Duijf van Innovatiekring Dementie. Zij vreest dat de wetswijziging Dwang en zorg die binnenkort in de Tweede Kamer wordt besproken meer ruimte biedt voor het vastbinden van demente ouderen in de thuissituatie en in instellingen. Zij pleit dan ook voor een algeheel verbod op vastbinden.

Monique Kempff, voorzitter van de bond voor verpleegkundigen NU’91 constateert dat de onrustband nog steeds te veel wordt gebruikt. Zolang er niet wordt geïnvesteerd in meer personeel en betere opleidingen, zullen er tekorten blijven bestaan en zal er gebruik worden blijven gemaakt van vrijheidsbeperkende maatregelen.

Andries Baart, zorgethicus aan de Universiteit van Tilburg, maakt zich grote zorgen over het geweld dat er plaatsvindt in de zorg. Zorg moet niet in termen van productiviteit en zakelijkheid worden uitgedrukt, maar draait om nabijheid en relatie.

En Maarten Wirtz, fysiotherapeut bij een zorginstelling van Topaz, zet zich in voor het uitbannen van de onrustband. Het kost verzorgend personeel best moeite om het vastbinden de rug toe te keren, maar het is haalbaar als men zich er keihard voor maakt.

Zie: http://schepperencotv.ncrv.nl/

Bekijk het interview met Elly Duijf in de uitzending van Schepper & Co

Deel deze pagina