Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

'Te weinig innovaties in de ouderenzorg'

Redactioneel - 23-09-2011

Innovaties in de ouderenzorg worden vaak niet goed, of helemaal niet, geïmplementeerd en zeker ook niet goed geëvalueerd, vindt prof. dr. Wilco Achterberg. Vandaag aanvaardt hij met zijn oratie 'Verbinden in de ouderengeneeskunde' zijn ambt als hoogleraar Institutionele Zorg en Ouderengeneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Achterberg vergelijkt de implementatie van innovaties in de ouderenzorg met de situatie in de curatieve zorg. Veel innovaties in die sector komen voort uit wetenschappelijk onderzoek in de umc’s en vinden vervolgens hun weg naar de overige medische centra. “Maar,” zegt Achterberg, “die structuur is in de ouderenzorg vrijwel niet aanwezig.”

Verwetenschappelijking

Achterberg pleit daarom voor meer budget om de verwetenschappelijking van de ouderenzorg mogelijk te maken. Ook het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) ijvert daarvoor, maar juist die organisatie dreigt haar subsidie te verliezen. Achterberg vindt dat zeer te betreuren. Hij zegt: “Naast meer handen, graag ook meer brein aan het bed.”

Bronnen: LUMC en Skipr

Foto © penywise @ morguefile.com

Deel deze pagina