Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Valpreventieprogramma helpt ouderen

Ingezonden - 08-09-2011

Dit artikel werd integraal overgenomen van MEDnet/Suzanne Bremmers

Ouderen met valangst vallen ook eerder. Dat blijkt uit het onderzoek van biomedisch wetenschapper Miriam Reelick die 30 september promoveert aan het het UMC St Radboud. Een speciaal valprogramma helpt kwetsbare ouderen.

Dat ouderen die bang zijn ook eerder vallen, komt volgens Reelick omdat ze minder de deur uit gaan waardoor hun spieren en conditie achteruit gaan. Ook mensen met variatie in hun stapgrootte bij het lopen, of met een sterk variabele reactiesnelheid hebben een verhoogd risico op vallen.

Reelick ontwikkelde en evalueerde speciaal voor kwetsbare ouderen en hun mantelzorger een valpreventieprogramma. Dat programma bestond uit groepsgesprekken en bewegingsoefeningen. Het onderzoek toont aan dat een ‘zorg op maat’-aanpak zeer belangrijk is voor een efficiënt preventieprogramma. Voor de meest kwetsbare ouderen maakte Reelick een individuele thuiscursus.

Taboes
De impact van vallen is bij oudere mensen zeer groot. Om verder te komen op het gebied van valpreventie moeten ouderen zich er bewust van zijn dat vallen een probleem is. Taboes rondom het vallen moeten daarvoor doorbroken worden.

Het beter kunnen opsporen van mensen die een groot risico op vallen hebben, is zeer belangrijk. Jaarlijks vallen er meer dan een miljoen ouderen. Met de behandeling en revalidatie van heup- en polsbreuken zijn grote bedragen gemoeid.Dit artikel werd integraal overgenomen van MEDnet/Suzanne Bremmers
Foto © Gracey @ Morguefile.com

Deel deze pagina