Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News
Logo Vrijheid en Veiligheid bij dementie

Onze trainers en gespreksleiders


Hugo van Waarde

Sittard


Achtergrondinformatie

Hugo van Waarde is zelfstandig werkzaam als adviseur en trainer in de zorg voor mensen met dementie. Zijn passie ligt bij het ontwikkelen van kleinschalige zorg voor mensen met dementie vanuit een heldere visie, in een betekenisvolle omgeving met betrokken en deskundige medewerkers. Hij is regelmatig dagvoorzitter op congressen en symposia, is adjunct-hoofdredacteur van DENKBEELD, tijdschrift voor psychogeriatrie en kroegbaas/gespreksleider in het Alzheimercafé van Almere.

Miranda Fleuren

Bergen (L)

Achtergrondinformatie

Miranda Fleuren is verpleegkundige en als coach verbonden aan een zorginstelling voor thuiszorg en woonzorgcentra. Kleinschalig wonen en het bevorderen van vrijheid voor mensen met dementie is al vele jaren haar expertisegebied. Ze kent de ins en outs van de BOPZ en de overgang naar de Wet zorg en dwang. Daarnaast is zij zelfstandig werkzaam als CCE-casemanager en als trainer. Tevens is ze kroegbaas/gespreksleider van een Alzheimer Café. Miranda vindt het belangrijk om mensen met dementie vrijheid te bieden in een veilige omgeving. Ze neemt mensen graag mee in het spanningsveld dat dit thema met zich meebrengt.

Chantal van Arensbergen

Leiden


Achtergrondinformatie

Chantal is werkzaam als trainer, gespreks- en procesbegeleider rondom het thema Eigen Regie. Haar specialisatie ligt bij het sociaal domein waar oplossingen voor dilemma’s rond Eigen Regie nooit zwart-wit zijn.  Zo ook bij dementie: wat willen, kunnen en mogen mensen met dementie zelf doen? Wanneer en in welke mate is het nodig de regie -tijdelijk- uit handen te nemen? Dat hangt af van je taak, betrokkenheid en situatie. Het is een kunst om in dit samenspel ieders eigenheid tot z’n recht te laten komen. Het versterken van Eigen Regie is daarom geen simpel trucje. Het gaat om zorgvuldige en eerlijke communicatie, geduldig luisteren, in contact en present zijn.

Francien van de Ven

Helmond

Achtergrondinformatie

Francien van de Ven is in België opgeleid tot ‘referentiepersoon dementie’ en als manager verbonden aan een zorgboerderij voor mensen met dementie. Daarnaast is zij zelfstandig werkzaam als trainer, spreker en gespreksleider. Francien houdt van de dialoogbijeenkomsten: ‘Ik merk hoe verschillend er soms wordt gedacht over de zorg voor mensen met dementie, en het is goed om daarover gedachten te wisselen’. Francien zorgde samen met anderen voor haar schoonvader en slaagde erin dat hij met zijn Alzheimer tot zijn levenseinde thuis kon blijven wonen. Haar ervaringen legde ze vast in het boek ‘Dementie in beeld’.

Tineke van Sleen

Ridderkerk

Achtergrondinformatie

Tineke van Sleen is zelfstandig werkzaam in de zorg als trainer, coach en adviseur. Ze verzorgt trainingen, workshops en lezingen voor beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg aan mensen met dementie. Sleutelwoorden voor haar zijn optimisme, humor en relativering. Zij ziet het als haar missie om mensen met dementie en mensen in hun omgeving te helpen: “Wat zou er gebeuren als we ons gaan richten op wat iemand wél kan?" Voldoende en passende informatie, meer begrip en beter invoelen leiden tot betere afstemming en communicatie en zorg.

Frans Hoogeveen

Den Haag

Achtergrondinformatie

Dr. Frans Hoogeveen is GZ-psycholoog. Sinds 1990 is hij werkzaam in de zorg voor mensen met dementie. Van 2005 tot 2008 was hij voorzitter van de landelijke multidisciplinaire ‘Vereniging voor Psychogeriatrie’ (VPG), onderdeel van de ‘International Psychogeriatric Association’. Sinds 2009 is hij hoofdredacteur van DENKBEELD, vakblad over dementie. Van 2009 tot 2017 was hij lector Psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool. Vanaf 2019 is hij vrijgevestigd specialist dementiezorg. Frans is auteur van vele artikelen en boeken op het terrein van de psychogeriatrie.

Deel deze pagina