Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

'Betrek verpleegkundigen persoonlijk bij patiënten'

Bron: Zorgvisie - Redactioneel - 24-06-2010

Iedere verpleegkundige zou persoonlijk betrokken moeten zijn bij een of meer patiënten. Dat stelt Mirjam Houtlosser, verpleegkundige en docent ethiek in het Leids Universitair Medisch Centrum, in haar proefschrift, waarop ze 30 juni in Leiden promoveert.

In het proefschrift laat Houtlosser zien hoe het gangbare teamdenken verhindert dat verpleegkundigen optreden als echte belangenbehartigers van patiënten, terwijl zij dit wel willen.

Meer aandacht voor relatie met de patiënt

Verpleegkundigen laten de technische aspecten van hun beroep en de instellingsregels vaak zwaarder wegen dan de menselijke kant. Daardoor krijgt de patiënt geen optimale zorg. Er zou meer aandacht moeten zijn voor de relatie met de patiënt en diens zorgbehoefte. De beste manier om dat te bereiken is het persoonlijk verantwoordelijk maken van een verpleegkundige voor een of meer patiënten. Houtlosser: “Deze persoonlijke verantwoordelijkheid is geen kwestie van persoonlijke stijl of voorkeur, het vormt de kern van het beroep van verpleegkundige.”

Eigen rol, domein en ethiek

De promovendus komt tot de conclusie dat juist het verbinden van een eigen rol, een eigen domein en een eigen ethiek de verpleegkundige kunnen helpen bij het verlenen van goede zorg.

(Bron: Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Deel deze pagina