Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Unieke methode om contact te maken

Door Stella Braam - 19-02-2009

‘Bewoners kunnen nog zó veel met elkaar delen.’ Dat zegt Irene Maijer, muziektherapeute in het Amsterdamse verpleeghuis Gaasperdam van zorginstelling Cordaan. Samen met geestelijk verzorger Paula Irik heeft zij een nieuwe therapie ontwikkeld: muziek in combinatie met geestelijke zorg. Taal en muziek, het lijkt een vruchtbare combinatie.

De samenwerking tussen muziektherapeute Irene en geestelijk verzorger Paula ontstond vier jaar geleden. Dat komt, beide hadden het gevoel dat hun therapie soms tekort schoot. Zo merkte Irene dat het ophalen van herinneringen en het beleven van emoties via de muziek heel goed ging - maar voor sommige bewoners was het niet voldoende: zij wilden ook graag práten. Geestelijk verzorger Paula op haar beurt ontdekte dat woorden soms tekort schoten om bewoners te ondersteunen bij hun emoties.

Het positieve benadrukken
Daarom besloten de twee gedreven zorgprofessionals om van hun aparte methodieken, er één te maken. Moeilijk was dat niet, zegt Irene enthousiast: ‘Paula en ik ontdekten dat we op dezelfde manier werken: we benadrukken altijd het positieve van wat de bewoners gedaan hebben en doen. En allebei sluiten we aan bij wat zij zelf aangeven, zowel in woorden, emoties, als in lichaamstaal.’

Levensthema
In hun gezamenlijke therapie wordt muziek geluisterd, een gedicht voorgedragen, gezongen en gepraat. Elke week staat een levensthema centraal; van spelletjes van vroeger, herinneringen aan de oorlog, maar ook ervaringen in de tijd van nu. Irene: ‘Kleine dingen kunnen het gesprek al op gang brengen. Zo merk je bij het zingen dat allerlei woorden opeens weer boven komen.’

Positief zelfbeeld
Het doel van hun therapie is tweeledig: stimuleren dat a. de bewoners contact met elkaar maken. En b: een positief zelfbeeld krijgen. Daarom ligt de nadruk op wat ze nog kunnen, en worden veel complimentjes uitgedeeld. ‘Juist omdat ze dagelijks geconfronteerd worden met wat ze niet meer kunnen,’ legt Irene uit.
Het resultaat noemt ze verbluffend. ‘Bewoners stappen uit hun eigen wereld, maken contact met elkaar, steunen elkaar in hun verdriet. Ze kunnen nog zóveel met elkaar delen. Dat vergeten we wel eens in de drukte van alledag.’ Lachend: ‘Het kost geen geld, alleen maar aandacht.’ De twee zijn nu druk om wetenschappelijk onderzoek voor elkaar te krijgen. Pas dan zullen we weten wat het effect van deze nieuwe, unieke werkwijze is.

Werkboek
Binnenkort komt een werkboek uit over hun methode. Irene en Paula hopen dat meer zorgcentra hun werkwijze gaan overnemen. Daar willen ze graag bij helpen. Interesse? Stuur een mailtje naar

Muziektherapeuten, geestelijk verzorgers en leidinggevenden die meer over werkwijze en methodiek willen weten: lees snel verder.

Deel deze pagina

Toon alle gerelateerde artikelen