Volg @InnovatiekringDementie op Facebook Volg @Dementie_info op Twitter RSS Kennisbank RSS News

Masterclass Zorg voor vrijheid & veiligheid / Wzd

Redactioneel - 11-11-2020

Vliegende sleutel Zorg voor vrijheidIn 2021 start IDé de geaccrediteerde Masterclass Zorg voor vrijheid & veiligheid / Wzd.  Deze masterclass staat open voor de fixatievrije zorginstellingen en andere zorglocaties en thuiszorgregio’s die willen excelleren in de preventie van onvrijwillige zorg voor mensen met dementie.  

Voor wie

De masterclass is voor zorgprofessionals die een belangrijke rol vervullen bij de implementatie van de Wzd in hun locatie of thuiszorgregio: HBO-verpleegkundigen, artsen en psychologen die vanuit hun vak inhoudelijke verantwoordelijkheid dragen voor zowel de zorg als voor de ondersteuning van collega’s. Zorginstellingen kunnen minimaal twee deelnemers afvaardigen, bij voorkeur vanuit meerdere disciplines. 

Kleine multidisciplinaire groepen 

De masterclass beslaat 6 bijeenkomsten van een dagdeel met kleine groepen van maximaal 15 deelnemers. Hij wordt gegeven door een trainersduo dat is ingevoerd in de Wzd, zorg voor vrijheid en veiligheid bij dementie en de -  soms complexe - dagelijkse praktijk. Gastsprekers zullen updates geven en met u in gesprek gaan over belangrijke inhoudelijke thema’s. Er wordt gestreefd naar groepen met gemixte samenstelling wat betreft zorginstellingen en disciplines.

IDé's 5 sleutels voor levenskwaliteitInhoud van de Wzd centraal 

In de masterclass leer je de principes van de Wzd toe te passen in de dagelijkse zorgpraktijk en krijg je grip op dilemma’s en lastige vraagstukken rond vrijheid en veiligheid bij dementie én op de onderdelen in de wet die om een eigen visie en beleid vragen. Daarnaast krijg je handreikingen en instrumenten waarmee de organisatie Wzd-beleid kan door ontwikkelen en iedere medewerker de eigen rol bij de uitvoering van de Wzd steeds meer kan leren pakken. De eigen praktijk en casuïstiek van de deelnemers staat centraal. 

Programma

In het programma gaan we met presentaties, instrumenten, huiswerkopdrachten en dialoog in op de volgende vragen:

  • Wat zijn de hoofdpunten van de Wzd en wat betekenen die voor de dagelijkse zorgpraktijk?
  • Hoe herken je onvrijwillige zorg, verzet en wilsonbekwaamheid? 
  • Hoe voorkom je onvrijwillige zorg? 
  • Wat zijn veel voorkomende dilemma’s en hoe zijn die op te lossen?
  • Hoe breng je de multidisciplinaire methodische probleembenadering van de Wzd in praktijk? Hoe bevraag je elkaar?
  • Hoe breng je de sterke punten en aandachtspunten m.b.t. Zorg voor vrijheid & veiligheid en de Wzd van de eigen organisatie in kaart?
  • Hoe kun je ervoor zorgen dat de principes van Zorg voor vrijheid & veiligheid en de Wzd onderdeel worden van de eigenheid van de organisatie? Hoe kun je medewerkers in het thema scholen en coachen?

Data, locatie en kosten

De masterclass beslaat zes bijeenkomsten van een dagdeel. 

Data 2021: dinsdag  26 januari, dinsdag 16 februari, maandag 8 maart, maandag 29 maart, dinsdag 20 april, woensdag 26 mei. Uiterlijk 20 januari krijgen de deelnemers bericht of ze zijn ingedeeld in de ochtend- of de middaggroep. 

Locatie: vergadercentrum Oudlaan 4 in Utrecht. Goed bereikbaar per OV en auto, en met 200 gratis parkeerplekken. En uiteraard coronaproof. Als een live bijeenkomst vanwege coronamaatregelen niet mogelijk is, wordt het programma aangepast naar een online versie. 

De kosten per deelnemer zijn € 1260 incl. btw. 

Aanmelden

Klik hier voor het aanmeldformulier.

Vragen? 

Heeft u vragen? Mailt of belt u dan . Tel: 030-2381517 of 06-51784554  

Deel deze pagina