Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Afweergedrag bij eten en drinken: richtlijn

Redactioneel - 02-12-2009

In maart van dit jaar kregen alle verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland de richtlijn ‘Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van bewoners met dementie' toegestuurd. De richtlijn werd in samenwerking met met het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) ontwikkeld en in de praktijk getest, door Kenniskring Transities in Zorg (TiZ) als aanvulling op de multidisciplinaire richtlijn voor verantwoorde vocht- en voedselvoorziening voor verpleeghuisgeïndiceerden (Arcares 2001).

'Ik wil niet!'
Mensen met dementie weren regelmatig eten of drinken af. Zij slaan bijvoorbeeld de lepel weg, spugen het eten uit of wenden hun hoofd af. Vaak kunnen bewoners met dementie zelf niet meer aangeven waarom zij eten of drinken afweren. De reden van het afweergedrag is daardoor niet altijd (direct) duidelijk. Voor verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen zijn dit herkenbare en lastige situaties.

Wat biedt de richtlijn?
Het doel van de richtlijn is om verzorgenden te ondersteunen bij de zorg voor bewoners met dementie die eten of drinken afweren en hen in dergelijke situaties zekerder te laten voelen. De richtlijn geeft handvatten om afweergedrag bij eten en drinken te herkennen, en samen met de bewoner, directe collega’s, de familie en andere zorgverleners te onderzoeken waarom de bewoner eten of drinken afweert. Ten slotte geeft de richtlijn aanbevelingen voor mogelijke interventies.

Gratis implementatietraining voor verzorgenden niveau 3
Om de toepassing van de richtlijn te bevorderen en ondersteunen, ontwikkelden het LEVV en kenniskring TiZ een implementatietraject.

Zorgorganisaties worden uitgenodigd aan het traject deel te nemen. Omdat het project wordt gefinancierd door VWS, zijn er geen kosten aan verbonden. Van de organisaties wordt gevraagd dat ze de scholingstijd van twee verzorgenden en in een enkel geval een trainingslocatie beschikbaar stellen.

Meer informatie
Informatie aanvragen of aanmelden voor deelname aan dit project kan bij senior adviseur Marjo van Tol (LEVV) via telefoonnummer 030 291 90 39 of het contactformulier op de website. Op de website kunt u ook meer lezen over de implementatietraining.

Kenniscentrum Zorginnovatie publiceerde de volledige richtlijn als ook de samenvatting daarvan. Tevens kunt u  de wetenschappelijke onderbouwing van de richtlijn nalezen.

www.levv.nl

Kenniscentrum Zorginnovatie

Toon alle gerelateerde artikelen