Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Eigen woonafdeling voor 'roze ouderen' in Amsterdams verpleeghuis

Redactioneel - 13-08-2015

Roze koppelAmsterdam had al een thuiszorgorganisatie voor homoseksuele ouderen met personeel dat aansluit bij de doelgroep. Nu zijn er ook plannen voor een speciale woonafdeling voor lhbt-ouderen, in het dr. Sarphatihuis. Dat zou de eerste in Nederland zijn.

In een artikel in Nursing vertelt locatiemanager Vera van Voskuijlen van het dr. Sarphatihuis dat haar organisatie denkt aan een woonafdeling voor 10 tot 20 'roze' ouderen, waar ook alleen maar personeel werkt met dezelfde geaardheden. Het huis wil deze stap zetten omdat mensen met dezelfde achtergrond meer gemeenschappelijke levenservaringen hebben. Velen vinden het prettig om met gelijkgestemden om te gaan.

Roze-vriendelijk

Of mensen anderen nu bij voorkeur willen opzoeken op grond van religie, geboortestreek, opleiding of seksuele geaardheid; belangrijk is dat ze zich thuis voelen. Voor de lhbt-groep (lhbt=lesbisch/homoseksueel/biseksueel/transgender) waren er tot nu toe nog geen speciale voorzieningen.

De roze loperWeliswaar hebben 103 zorgvestigingen in Nederland al De Roze Loper, een certificaat voor instellingen die bewezen lhbt-vriendelijk zijn. Een woonafdeling speciaal voor roze ouderen compleet met lhbt-personeel is echter nieuw. In de zorgorganisatie van Van Voskuijlen bezitten acht vestigingen al een Roze Loper, toch denkt ze dat de speciale afdeling iets toevoegt: "ondanks de roze loper blijft er ... een bepaalde schroom onder roze ouderen, die op een woonunit met alleen roze ouderen kan verdwijnen."

Er kwamen bovendien signalen uit de thuiszorg voor roze ouderen in Amsterdam dat mensen die eigenlijk naar een verpleeghuis moeten nog aarzelen, omdat ze bang zijn dan weer in de kast te moeten verdwijnen.

Roze ouderen die naar het dr. Sarphatihuis komen zullen uiteraard niet verplicht worden om op de speciale afdeling te gaan wonen. Van Voskuijlen: "We willen hen niet in een hokje stoppen of op een andere afdeling 'wegstoppen'. Ze hebben gewoon de vrije keus."