Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Bestrijding ouderenmishandeling hoog op agenda van de overheid

Redactioneel - 16-06-2015

Ouderenmishandeling wordt steeds meer onderkend en gemeld. Het aantal meldingen was vorig jaar zelfs verdubbeld ten opzichte van twee jaar eerder. De overheid gaat met een actieplan het probleem verder te lijf.

In 2014 is rond de 2400 keer melding gedaan van ouderenmishandeling, een stijging van bijna 40 procent ten opzicht van 2013. Professionals weten ouderenmishandeling steeds vaker te onderkennen en schakelen hulp in bij vermoedens van lichamelijke, psychische en financiële mishandeling. 

Cijfers

Het SCB-rapport 'Ouderenmishandeling in Nederland' dat gisteren verscheen, geeft voor het eerst in twintig jaar weer inzicht in het aantal slachtoffers van ouderenmishandeling. Actuele gegevens uit allerlei bronnen, waaronder IGZ en GGD'en zijn samengebracht en geanalyseerd. Twintig jaar geleden werd het aantal slachtoffers in ons land geschat op 200.000. Nu liggen de schattingen lager, hoewel het aantal meldingen wel aanzienlijk is toegenomen door bewustwording. Het rapport concludeert dat er slechts een beperkt zicht is op het werkelijke aantal slachtoffers, omdat een deel van de slachtoffers bij onderzoeken altijd buiten beeld blijft.

Uit de cijfers in het rapport blijkt dat dementie  een relatief groot risico lijkt te geven op mishandeling (ontspoorde zorg), zowel thuis door overbelaste mantelzorgers als in het verpleeg- en verzorgingshuis. Bijna 70% van de meldingen van ouderenmishandeling bij IGZ betreft mensen met psychogeriatrische zorg. 

Actieplan overheid

Staatssecretaris Van Rijn stuurde de Tweede Kamer een voortgangsrapportage over het Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ (2015-2017). Het eerste doel van het plan was om ouderenmishandeling bespreekbaar en zichtbaar te maken. Hiervoor werden kennis en instrumenten beschikbaar gemaakt voor zowel ouderen zelf als gemeenten en professionals. Belangrijkste doel voor de volgende fase van het Actieplan is dat eind 2017 alle gemeenten gericht beleid hebben op het gebied van ouderenmishandeling en dat het onderwerp stevig op de agenda staat bij organisaties in de zorg en ondersteuning, vrijwilligersorganisaties, zorgkantoren, politie en het OM. 

Samen met de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie gaat Van Rijn daartoe vijf vervolgacties ondernemen, zo schrijft hij in de brief aan de kamer: 

  1. Het taboe doorbreken 
  2. Van handelingsverlegen naar handelingsvaardig 
  3. Ontspoorde mantelzorg voorkomen 
  4. Veilig financieel ouder worden 
  5. Versterking justitiële inzet

Bronnen: